środa, 30 listopada 2011

Szampan i Szampania


galeria.interia.pl

Szampan- nazwa pochodzi od historycznej krainy Szampania (region w północno-wschodniej Francji), w której to produkuje się ten wyśmienity trunek. Powszechnie jest znany jako szczególna i szlachetna odmiana wina musującego. Nazwa "szampan" jest chroniona patentem(apellation d'origine controlee) i została zastrzeżona w 1911r. Wszystkie inne produkcje tego rodzaju wina w swojej nazwie zawierają po prostu słowo "musujący". Jest to trunek dystyngowany i zarazem drogi serwowany przy najlepszych okazjach i świętach. Szampan jest produkowany na bazie trzech rodzajów szczepów winogron: Pinot Noir i Pinot Meunier oraz Chardonnay.
Na pewno każdy zastanawia się czemu prawdziwy szampan jest tak drogi, jest kilka powodów:
- winogrona muszą być specjalnie wyselekcjonowane spośród tych dojrzałych i są zbierane ręcznie, co ciekawe złocisty kolor szampana jest uzyskiwany ze skóry winogrona czarnego
- ilość zebranych winogron z pola jest limitowana i jedynie sok z pierwszego wyciskania nadaje się do produkcji
- winogrona można dziś uprawiać jedynie na 30 tys. hektarach ziemi, gdzie cena za jeden hektar winnic dochodzi do 1,5 mln euro. Jest to niebagatelna suma , która jednakże gdzieś musi być wliczona w koszty produkcji
Tych kilka kwestii pomoże nam zobrazować problem wysokiej ceny a tym samym ograniczoną ilość konsumentów.

opis
www.logo24.pl

Najbardziej znane marki roczników: Canard Duchene (1868), Moet et Chandon (1743), Veuve Cliquot Ponsardin (1772), Mercier (1858). Najbardzie znane marki na świecie to Dom Perignan, Moet et Chandon. Ceny szampanów młodszych roczników plasują się już od 25 euro do 130 euro za np. Dom Perignan z 2002. To są ceny rodzime we Francji, w Polsce ceny są troszkę wyższe. Ten sam Dom Per. ale z 1983 r. jest w sprzedaży za 360 euro. Także ceny szampanów sa uzaleznione od różnych czynników. Pocieszające jest jednak to, że będąc we Francji można zakupić kilka butelek szampana za przyzwoitą cenę 30 euro za np. wyśmienity Ponsardin. Polecam!!!





szampany
www.logo24.pl


Produkcja szampana polega na sposobie zwanym metodą szampańską , a chodzi tu o podwójną fermentację moszczu , pierwszą w kadziach a drugą w samych butelkach przy regularnym poruszaniu owych butelek. Wino jest mieszane z różnych odmian roczników i szczepów winorośli. W chwili butelkowania wina dodaje się likier z drożdży i cukru. Ten dodatek powoduje ostatnią fermentację wyzwalajacą mus. Osad, który pozostaje na butelkach zostaje usuwany poprzez poruszanie o którym wspominałam wyżej. Następnie oczyszcza się kapsel pełen osadu poprzez zamrożenie go w roztworze solankowym. Po tym procesie jest dozowanie cukru i wina i następnie korkowanie butelek, by gotowy juz szampan mógł spokojnie dojrzewać w piwnicach.
Poruszę jeszcze jedną kwestię zwiazaną z procesem dozowania wina, jest ona istotna z punktu gustów smakowych konsumentów, a mianowicie okresla nam proces dodawania cukru do wina.
Charakterystyczne nawzy dla rodzajów szampana:
- brut- wytrawny
- sec-półwytrawny 
- demi-sec-półsłodki
- doux-słodki

Polecam stronę www.domszampana.pl, www.smak-wina.pl

Jeżeli macie państwo pytania w sprawie wyboru wina lub szampana , chetnie odpowiem.

5 komentarzy:

  1. witam, świetny blog. Tez mieszkalam niedaleko APT :) Jak wam sie mieszka ? Widze blog prowadzony kilka lat temu i nie ma kontaktu do Was...Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja osobiście nie wyobrażam sobie spędzenia zabawy Sylwestrowej bez butelki jakiegoś wykwintnego szampana :). Serwuję go zawsze w specjalnych kieliszkach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow, w których podaję również inne wina musujące. Wybór szkła jest wg mnie dość istotny. Kieliszek powinien być przede wszystkim idealnie przezroczysty, tak by pozwalał wyeksponować kolor podawanego trunku.

    OdpowiedzUsuń