środa, 11 maja 2011

Wino- napój bogów

Bourgogne, Provence, Beaujolais, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Alsace, to wszystko to nic innego jak apelacje win. Co najważniejsze w określaniu nazwy poszczególnych win główną rolę odgrywają   ich właściwości węchowe i smakowe. Wcale nie przypadkiem prawie we wszystkich językach wino posiada w swojej nazwie literę "w" lub "v", np. "wine", "vin", "vino" (ang., franc.,włoski). Dzięki tak mało znaczącemu faktowi jesteśmy w stanie zamówić ten napój bogów w każdej restauracji świata, jest ono rozpoznawalne a tym samym ze względu na swoją historię, walory smakowe oraz wieloletnie studia nad produkcją, szanowane na całym świecie.

Źródło: luxurygods.pl



Jak produkuje się wino?
Na pewno podstawowym towarem dostarczanym do produkcji są winogrona, które są poddawane fermentacji, proces transformacji winogron w tzw. sok winogronowy nazywamy winifikacją. Zaś nauka, która traktuje o winach to enologia. "Somellier" to specyficzny zawód, który ma na celu doradzanie klientom jakie wina należy spożywać do danego  posiłku.
Potocznie winem nazywamy również inne napoje alkoholowe uzyskiwane z różnych innych owoców, ale wtedy z nazwy wynika, że mamy do czynienia z winem wiśniowym czy jabłkowym. Ja chcę skupić uwagę na winach gronowych. Trzeba pamiętać, że smak wina nie zależy jedynie od procesu winifikacji, lecz także od gleby na której rośnie winogrono, od nasłonecznienia stoków, oczywiście od klimatu i rodzaju szczepu.

Żródło: francja.a2a.pl
Proces winifikacji- pokrótce na czym polega. (wg Wikipedia.fr)
  1. Proces wytwarzania moszczu- wyciskanie soku, przy winach czerwonych zachodzi zwykle najpierw proces maceracji czyli przetrzymywania soku z winogron w specjalnych kadziach.
  2. Fermentacja - jest wiele sposobów.
  3. Filtrowanie i proces klarowania
  4. Dojrzewanie i butelkowanie
  5. Kupaż- mieszanie otrzymanych win z różnych rodzajów winogron.


Źródło: clubandtravel.pl

Podstawowy podział win:
Ze względu na kolor:
  • białe
  • różowe
  • czerwone
Ze względu na wytrawność:
  • Wytrawne -"sec"
  • Półwytrawne - "demi-sec"
  • Półsłodkie - "demi-doux", "moelleux"
  • Słodkie - "doux"
  •  
     
    Źródło: luxclub.pl
Wyróżniamy również we Francji takie pojęcia jak " le vin moelleux"- wino to ma słodkawy posmak, "le vin mousseux" - musujące, "le champagne" - specjalne wino musujące produkowane w regionie Szampania, "brut" - to okreslenie stosowane tylko do win musujących, oznacza to samo co "sec".
Najbardziej znane szczepy  kultywowane we Francji: Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache.

Nie możemy myśleć o Francji i w tym samym momencie nie pomysleć o winie, jak i na odwrót, dobre wino nasuwa od razu koncepcję, a może poszukamy w dziale win francuskich. Nie bez przyczyny Francja jest największym producentem wina na świecie.
Ten artykuł miał na celu przedstawienie bazowych informacji dotyczących winiarstwa. w projekcie mam kilka pomysłów na artykuły, takie jak regionalizacja win we Francji, jakie wino do jakiego posiłku, produkcja win, adresy i linki do największych "cave" czyli piwnic z winami we Francji, dla tych  którzy uprawiają albo chcieliby uprawiać tzw. enoturystykę, czyli podróż śladami winnic.

Artykuł opierałam na informacjach zawartych w:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz