niedziela, 8 maja 2011

Przepis na pyszny budyń z cukini

Flan de courgette - budyń z cukini, jest tradycyjnym daniem prowansalskim podawanym zarówno na ciepło jak i na zimno często w akompaniamencie sosu pomidorowego, lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Przyrządzenie go jest proste i nie zajmuję wiele czasu.
Oto jeden z prostszych przepisów:



Składniki :(dla 4 osób)

·         500 g cukini
·         1 duża cebula
·         2 łyżki wody
·         Ząbek czosnku
·         Łyżeczka rozmarynu lub ziół prowansalskich
·         1 jajko
·         30 g mąki
·         200 ml mleka
·         Łyżeczka soli
·         ¼ łyżeczki soli
·         50g tartego sera
·         Łyżka oliwy
·         25g bułki tartej

Propozycja podania



Przygotowanie:

Pokroić cukinię w kostki, posiekać cebulę. Nastepnie wrzucić do garnka z 2 łyżkami wody.
Przykrywać i gotować na  średnim ogniu przez 20 minut mieszając  od czasu do czasu.

Dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz przyprawy(rozmaryn lub zioła prowansalskie).
Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

W miseczce ubić  jajko.

 Dodawać 30 g mąki , następnie mleko i dobrze mieszać.

 Dorzucić  łyżeczka soli,  pieprz i ser.

Dodać odcedzoną cukinie  i dobrze mieszać.

 Naczynie w którym będziemy piec potrawę natłuścić oliwą.

 Posypać bułką tartą.

 Wstawić do pieca i piec 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz